"Food is nothing without freedom! We Need Freedom

”Food is nothing without freedom! We Need Freedom!

Sunday, 8 April 2012

Som separatister i Etiopien avväpna, ett nytt

Som separatister i Etiopien avväpna, ett nytt kapitel för DC: s Oromo communityPå en blåsig lördag eftermiddag på en liten Petworth café, Taha Tuko beställer en runda högstämda macchiato för tre av hans landsmän och berättar dem deras 38-års väpnad kamp för utträde från Etiopien är över - kämpar tillbaka i Afrika har lagt ned sina vapen.

 Drömmen om ett självständigt Oromia långt omhuldas av Tuko och andra Oromo etiopier kanske aldrig förverkligas. Sin revolution är repurposed med ett nytt mål: att förena med andra etiopiska oppositionella partierna i Washington området mot regimen premiärminister Meles Zenawi, som de alla anklagar för att vara maktfullkomlig och korrupt.
"Våldet är över, och det är goda nyheter! "insisterar Tuko, Washington regionen ledare den nu omformats Oromo Liberation Front (OLF), en av de fraktioner som kämpade för ett självständigt Oromia. "Men vårt uppdrag är inte längre oberoende. Vi kommer att vara ett med den etiopiska samhället nu. Både hemma och här i Washington. "

Washington är hem för uppskattningsvis 100.000 etiopiska invandrare - den största koncentrationen i USA - inklusive etniska Oromos som Tuko, från centrala och södra Etiopien, liksom ett halvt dussin andra etniska grupper, såsom Amharas från östra och centrala höglandet och Tigrayans från de norra högländerna.

Men vad händer med diaspora av detta slag när en revolution eller en politisk rörelse dör? Har alla bara gå ut för kaffe, bli vänner, börja arbeta tillsammans? Ibland. Äldre politiska grupperingarna från Washington Salvadoranskt diaspora, till exempel fortfarande träffas varje år för att hedra slutet av centralamerikanska landets inbördeskrig för 20 år sedan eftersom det var så kraftfullt att förena samhället här.

***

De Oromo landsmän, en kock, en taxichaufför och en lärare, dra bort bitar av injera, Etiopiens crepelike tunnbröd, och använda den för SOP upp en traditionell lunch av get och grönsaker, tvätta ner det med den vanliga glas mjölk. Georgia Avenue Cafe heter Ett land av medicin, efter en Oromo stad. Korniga Oromo musikvideor spela på ett slag-up tv - blinkande bilder av Oromia grönskande korn-och kaffe-växande regioner - som varje av Tuko gäster dela upprörande historier om vänner och släktingar lokdragna iväg till fängelse i mitten av middagen eller hittats dött efter som misshandlade. Oromos, 50 procent av dem är muslimer, är Etiopiens största etniska grupp, och de män och kvinnor talar om religiös förföljelse och försök att begränsa sin politiska makt i de flesta kristna etiopiska ortodoxa land.

OLF, en av världens långvariga rebellgrupper, var så aktiv i Washington att den hade kontor i en Takoma Park bungalow, en U Street radhus och en kommersiell byggnad i Petworth som nu har en "For Rent" logga ut front. Gruppen organiserade Howard University politiska möten, funktioner vid Oromo kyrkor och moskéer och möten på hög nivå med kongressen - även en fröken Oromo-Nordamerika skönhetstävling.

Dessa händelser kommer att fortsätta, lovar Tuko publiken, bara med en annan dragning.

"Vi vill fortfarande behålla vår identitet som Oromos. Men det handlar också om helande och arbeta tillsammans nu ", sade han. Tuko har spridits en similiar meddelande i Oromo diasporan samhällen över hela USA och höll luncher som denna på platser som Dallas och Houston som en del av OLF: s så kallade "Oromo Unity Train".

Eller i skämtsamma ord radiopratare och politiska satirikern Abebe Belew:

"Du har hört talas om den arabiska våren, eftersom detta uppvaknande till revolution? Tja, det här är vår etiopiska Winter på grund av avskaffandet av utträde. Men snart kommer att bli mycket större än den arabiska våren, eftersom vår största utbrytning vill ha enighet och de kommer att gå samman mot den nuvarande regeringen ", säger Belew, som är känd som en slags etiopisk Jon Stewart.

"Det kommer att förändra Etiopien och det kommer att förändra Washington."

***

Tuko och andra Oromos skulle korrigera dig om du kallade dem etiopiska. Det finns ungdomsgrupper för Oromo studenter, Oromo kulturella festivaler och Oromo Singlar, en dejting webbplats.

"På U Street, skulle andra etiopier ringa oss en etnisk förtal förbjudna i Etiopien och används för att menar, du är" en okunnig bonde ", säger Misra Ibrahim, 37, en kock som var åt lunch på kaféet vid Tuko och andra Oromos började diskutera rörelsens nya fokus. Hennes bror dödades i striderna 1995.

"De vet inte hur mycket som ont, och värre var det faktum att ordet användes i Washington", säger Etena Shuremu, en 37-årig Oromo lärare, som sade att han var lättad den separatistiska kampen var över. "Jag är verkligen stolt jag är en Oromo. Men jag tror att det är dags att arbeta tillsammans, få lite uppmärksamhet, köra några kandidater mot den nuvarande härskaren. Då kan vi se. "

Detta kan innebära stora förändringar och små, både i politiken och vardagen. Oromos kunde förena sig med andra etiopiska oppositionspartier, som i allt högre grad kritiska mot regimen. Det skulle också kunna påverka Washington taxibolag: Pleasant Cab företaget är i stort sett Oromo, medan Välkommen Hytter kallad konventionen förare är oftast Tigrayans, den etniska grupp som statsministern tillhör.

"Det kommer att ta tid att bygga upp ett förtroende, men det kommer att hända eftersom en utbrytarrörelse känns så gammaldags just nu", säger Belew, som är en Amhara och fungerar som en cabdriver att subventionera showen han värd för Centreville-baserade WTNT (730 AM). "Dessutom är stämningen i diasporan i Washington att alla vill försöka störta den nuvarande regeringen själva", sa han med ett snett skratt. "Nu kan alla arbeta tillsammans, bland annat några Tigrayans som också motsätter sig statsministern och hans politik."

Wahid Belay, en pressansvarig med den etiopiska ambassaden i Washington, sade OLF märktes en terroristgrupp av hans regeringen på grund av dess användning av våld. "Om de har åtagit sig att vara en del av systemet, så är det uppmuntrande", sa han och tillade att all kritik av förvaltningen som odemokratiskt var ogrundad.

Det finns små Oromo separatistiska fraktioner återstående, Afrika analytiker säger att de är mycket oorganiserad på grund av interna strider, men de kunde återuppliva en motståndsrörelse i framtiden.

***

Historien har inte varit snäll mot de Oromo folket, vars klagomål om underkastelse tillbaka till det sista kvartalet av 19th century, när de koloniserade av arméerna av etiopiska kejsare Menelik II, säger John Harbeson, en afrikansk studier lektor vid Johns Hopkins University School of Advanced International Studies.

Trots att den största etniska gruppen i Etiopien, har de känt kulturellt och politiskt förtryckta sedan, och deras mark har varit ockuperat av politiskt dominerande nordliga grupper. Den nuvarande styrande partiet koalition som leds av Tigrayans, som utgör endast cirka 6,1 procent av befolkningen, sade Harbeson.

Men en nyligen svep av arresteringar av regeringen har försvagat Oromo rebellrörelsen, sade Harbeson. Orolig att den arabiska våren upproret i närliggande norra Afrika skulle bli en etiopisk Spring, knäckt regeringen ner genom att skicka stridsvagnar ut till mitten av OLF motstånd, och i förebyggande syfte arrestera så många som 200 Oromo ledare, sade han. (Human Rights Watch rapporterade om regeringens gripanden av Oromo ledare och säger den etiopiska regeringen etiketterna rörelsen en terrorist en som en ursäkt för att tysta all opposition.) Regeringen bestrider gripandena.

"Vid denna punkt, inte förvånar mig alls att Oromos kan se en möjlighet att komma dit de vill åka på annat sätt än på låg nivå våldet", säger Harbeson, som märkte trenden då Oromos tillsammans med andra oppositionspartierna under valet 2010 att samarbeta mot impopulära beslut regeringen. "Det ska bli intressant att se om detta samarbete kommer att pågå."

***

Washington är hem till Little Addis, den livliga remsan omkring nionde och U gator NW som är kantad med etiopiska restauranger samt afrikanska nattklubbar och butiker kläder. Men vad är mindre känt är Lilla Oromia, en mycket mindre sträcka av Georgia Avenue i övre Northwest, i närheten av Silver Spring, där många av den beräknade 10.000 Oromo etiopier som bor i hela regionen kommer att be i en hektisk moské och en Oromo kyrka. De talar också politik på flera små Oromo caféer som säljer Oromo-språket musikvideor och böcker tillsammans med kaffebönor från regionen.

I närheten löper Oromo samhällsorganisation ett stadsdelscentrum som är värd Oromo historia workshops, datorutbildning för senaste flyktingar, danser och andra evenemang, säger Tsegaye Gelgelu, chef för centrum, som tillade att om det finns en rörelse för ett självständigt Oromia "Ingen vill sin identitet urholkas. Det kommer alltid att vara lite Oromia. "

Tuko vill ha det också.

Han tillbringar sina vardagar arbetar i en juridisk byrå hjälpa advokater. Men han tillbringar helgerna som en ny märkesvaror Oromo politiska organisatör, arbetar för att få uttrycka sig om OLF nya agenda. Han talade nyligen på ett symposium i ämnet i balsalen på Sheraton Hotel i Arlington som deltog mer än 500 personer, inklusive Washington företrädare för andra oppositionspartier.

Då som nu var hans publik inte riktigt övertygad om att den förändring av agendan är anledning att fira. Abdulla Hussein, en av Tuko lunch följeslagare, fängslades för sex månader för hans separatistiska politiska åsikter år 1988, flydde till Kenya och tog sig till Washington för tre år sedan. "Min 8-åriga dotter hörde mig prata och nyligen frågade mig," Pappa, finns det inget land som kallas Oromia längre? " "Hussein, 40, sade med en suck. "Vi kommer att behöva förklara det finns ingen sådan plats. Vi Oromo etiopier nu ".

Hussein hört talas om i slutet av separatistiska drömmen på Facebook, så han uppskattar att Tuko är villig att spendera ansikte tid att förklara förändringen.

Tuko förlorade två bröder i konflikten och som används för att protestera för en Oromo hemland framför Vita huset varannan månad, klädd i en Oromia T-shirt.

För att underlätta hans följeslagare besvikelse, tar Tuko ut några minnessaker av rörelsen, som han sade hjälpte till att bygga en stark Oromo amerikansk identitet och bevara Oromo språk för kommande generationer. Han visar Hussein och Ibrahim häften från en nyligen Oromo sommarfestival i Washington tillsammans med en Oromo historia lärobok. Den heter "Tears av ansträngning", och den berättar om melankoli historien om Oromos "motstånd mot kulturella utplåning och kämpa för ett hemland av sina egna.

"Kanske behöver en slutlig kapitel och ett lyckligt slut", Tuko säger. "Det är vad vi hoppas på.". Ethiomedia.com - En afrikansk-amerikanska nyheter och åsikter webbplats
. Copyright 2012 Ethiomedia.com E-post: editor@ethiomedia.com

No comments:

Post a Comment